torsdag 27. mai 2010

Ikkje snill, men klok!

Eg er så heldig at eg har blitt forelest for i dag. Det nyt eg verkeleg! Ja, viss det er gode forelesarar, sjølvsagt! ;) I dag var det ein verkeleg dyktig mann som snakka, og han fekk oss til å le og nikke og klappe og ikkje minst reflektere. Tema var etikk, og det var så interessant!
Mannen heiter Einar Øverenget, om nokon er interessert i det..

I alle fall så snakka han mellom anna om autonomi. At vi som menneske har både retten, evnen og plikta til å bestemme over oss sjølve. Det betyr vel i praksis at vi haldast ansvarlege for eigne handlingar, og ikkje på nokon måte kan skulde på andre for dei valga vi tar. 

Han snakka også såvidt om begrepet moral, at det er våre oppfatningar om rett og galt, og at det ikkje betyr at det samme er rett eller galt for ulike personar.

Lurer du på grunnen til at eg trekker fram dette her og no?
Her i blogglandia deler vi noko verdifullt!
Vi deler av våre tankar og idèar, og vi er i større eller mindre grad personlege i bloggane våre. Men er vi verkeleg bevisste på kva vi viser fram og deler med eit uvisst antal ukjente menneske? Sjølvsagt har eg trua på lesarane mine; at de er gode og snille menneske, og at vi berre vil kvarandre godt. Og dette synet vil eg behalde! Det er berre det at av og til viser det seg at det inni mellom alle desse kjekke folka her i blogglandia, så dukkar det opp personar utan den indre stemma som fortel dei om kva som er rett og gale..! Har dei evnen til å sette seg inn i tanken på korleis deira handlingar ville kjennast viss nokon gjorde det mot dei?

Eg viser ikkje til nokon spesiell person, men det er dessverre slik at ein av favorittbloggane mine no har vore utsett for tjuveri! Og når det skjer at nokon forsyner seg av bilete lagt ut på nett, så gjer dei ingenting ulovleg etter regelverket, men det bryt mot dei fleste sine oppfatningar om kva som er greit å gjere! Og for den som opplever at bilder av barn og familie plutseleg er på avvegar, kjennast naturleg nok både sinne, sorg og fortvilelse. Ein misser rett og slett kontrollen over bilda sine, og det er ikkje ei god kjensle!
Uansett kva som skjer der på web'en, så må vi halde fram med å dele! Vi må ikkje la desse opplevingane stoppe oss eller ta frå oss det vi har her. Eg syns blogginga er verdifull, både for oss som er deltakande, men også for mange som eg veit les bloggane utan å ha eigen blogg. 
Men ein ting skal vi passe oss for, og det er at vi ikkje blir for snille, men at vi er kloke i dei valga vi tar!

Dei vakre illustrasjonsbilda har eg lånt av kesia/weheartit.

8 kommentarer:

 1. Veldig enig. Viktig å tenka igjennom ting innimellom, for det e lett å bli reve med! Heldigvis e det et stort flertall av hyggelige og vennlige mennesker, både i blogglandia og verden generelt! :-)

  SvarSlett
 2. Takk for velskrevet påminnelse, jeg glemmer av og til at det er MANGE flere som leser bloggen enn jeg tenker på, ikke bare venner og kjente.

  SvarSlett
 3. Du har så rett! Jeg setter bloggadressen på alle bilder for at de skal bli mindre ettertraktet, og det hender kjentfolk "låner" (tyveri, sier nå jeg) bilder som de legger ut på facebook. Nå er det hvertfall åpenbart hvor de har "lånt" bildet fra. Jeg skulle gjerne satt et vannmerke på tvers over hele bildet, men photoshop kunnskapene er skrale. To av bloggene jeg leser fast har opplevd at andre har gitt seg ut for å være dem på nett. Brukt bildene og diktet opp historier. Merkelig at folk finner på sånt? Men ja, det er lov å være klok! :D

  SvarSlett
 4. Hei Guro! Takk for lang kommentar, synes det er kjempebra at folk blir engasjert nok til å i det hele tatt skrive noen ord jeg :-D Ha en fin helg og takk for alle fine ord!

  SvarSlett
 5. Veldig bra innlegg, en viktig påminnelse. Jeg har to barn som også har fått seg blogg. Skal vise dem inlegget ditt!

  SvarSlett
 6. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 7. Ja, det er bra å vera snill - men ein lyt vera klok attåt! Du skriv verkeleg godt :o)

  Ha ei retteleg god helg!

  Susanne

  SvarSlett
 8. Fint innlegg!
  Og som en liten kommentar, så er det faktisk ulovlig, etter åndsverksloven.

  SvarSlettblogger template by lovebird